Najnowsza, ultranowoczesna linia aseptyczna została zainstalowana w 2019 roku w Andrychowie. Doskonałej jakości wodę czerpiemy z własnych ujęć głębinowych, a profesjonalną logistykę zapewniają zautomatyzowane magazyny.
Zaplecze technologiczne
W trzech zakładach produkcyjnych WOSANA pracuje jednocześnie aż 8 linii produkcyjnych.
Zakład w Andrychowie
To pierwszy zakład firmy, działający nieprzerwanie od 1991 r.
Dysponuje pięcioma liniami rozlewniczymi do produkcji soków, napojów i smoothie. Wszystkie linie produkcyjne pochodzą od solidnych dostawców – liderów w branży. Dostarczanie butelek do maszyny, sterylizacja, napełnianie, zamykanie oraz doprowadzenie produktów do pakowania końcowego odbywa się automatycznie, co znacząco zwiększa wydajność.
Na dwóch liniach produkcyjnych prowadzimy rozlew aseptyczny smoothie, soków i napojów do butelek PET o pojemnościach od 0,25 l do 3 l, o różnych typach zamknięć i rodzajach etykiet. Trzecia linia służy do rozlewu napojów gazowanych i niegazowanych do butelek PET o pojemnościach od 0,5 l do 1,5 l. Kolejne dwie linie wykorzystujemy do aseptycznego rozlewu soków i napojów do opakowań kartonowych o pojemności 0,2 l i 1 l. Płynność dostaw i produkcji zapewniają dwa nowoczesne magazyny, o łącznej powierzchni blisko 8000 miejsc paletowych. Sześć ruchomych ramp załadunkowych umożliwia sprawny załadunek samochodów o różnych wysokościach. W magazynach wykorzystujemy regały wysokiego składowania – zarówno przepływowe, jak i mobilne na bazach przesuwnych – zapewniające optymalne wykorzystanie przestrzeni oraz sprawne przemieszczanie produktów. Bezpieczeństwo gwarantuje pełen monitoring i wykorzystanie specjalistycznego systemu informatycznego.
Zakład w Damnicy
W zakładzie w Damnicy działają dwie nowoczesne, w pełni zautomatyzowane linie produkcyjne, a proces jest objęty ścisłą kontrolą jakościową na każdym etapie.
Pierwsza linia służy do produkcji wody i napojów w butelkach o pojemności od 0,33 l do 0,5 l. Etykiety mogą być zarówno termokurczliwe (typu sleeve), jak i aplikowane z rolki, przez owinięcie butelki. Na drugiej linii produkcyjnej wytwarzamy wody i napoje w butelkach o pojemności od 0,5 l do 2 l, z możliwością etykietowania butelek przez owinięcie etykiety. Produkcja oparta jest na trzech własnych ujęciach wód głębinowych. Wydobywamy zarówno niskozmineralizowane, naturalne wody mineralne (odpowiednie dla diety ubogiej w sód), jak i wodę źródlaną o niskiej zawartości sodu.
Zakład w Turowie
Produkcja w Turowie skupia się wokół wody źródlanej i mineralnej, butelkowanej na dwóch liniach produkcyjnych.
Bazujemy na trzech własnych ujęciach wód głębinowych. Czerpiemy niskozmineralizowaną, naturalną wodę mineralną oraz wodę źródlaną. Magazyn wyrobu gotowego stanowią dwa bloki regałów przepływowych grawitacyjnych, z możliwością pomieszczenia ponad 2100 palet. System załadunku odbywa się poprzez spływ grawitacyjny palet: z magazynu, poprzez rolki, do ramp załadunkowych.